Hae
New chapter by Nina

Suorasanaiset sankarit

Istuin aiemmin tällä viikolla tavalliseen tapaani Citymarketissa postin asiakkaiden penkillä vuoronumero kädessäni ja juttelin seurakseni saapuneen poikaystäväni kanssa jotain jonninjoutavia. Havahduimme pian molemmat tiskillä räksyttävän asiakkaan moukkamaiseen käytökseen. Palvelu oli paskaa, myyjä oli paska, asiakas ei halua maksaa, kaikki on kuulemma liian hidasta eikä mikään toimi. Kehtasi hän korottaa jopa ääntänsä jolloin totesin ääneen ”jotain rajaa”… Mutta hei, positiivisuuden kautta! Tämän inhottavan ihmishirviön inspiroimana kirjoitan tämänkin postauksen.

Oletko omasta mielestäsi rohkea, itsevarma ja sinulla ”nyt vain on tapana sanoa asiat suoraan” tilanteesta riippumatta. Kohautatko usein olkapäitäsi ja kuittaat tökeröt kommenttisi ja muiden jyräämisen sillä, että sinulla vain sattuu olemaan kantava ääni ja vahva persoona? Höpö höpö ja kissan viikset. Olen samaa mieltä siitä, että asiat kannattaa sanoa suoraan ja mielipiteiden ilmaisuhan on tässä vapaassa maassa täysin sallittua. Tärkeämpää kuitenkin on tapa millä sen toteuttaa. Välillä tuntuu, että ihmiset ovat nykyään verbaalisesti luolamiesten tasolla! Myös tilannetaju on monella yhtä hukassa kuin samanväriset sukkaparit maanantaiaamuna. Näillä omasta mielestään suorasanaisilla ja nokkelilla Wonder Womaneilla on myös ikävä taipumus muiden piikittelyyn omasta mielestään ”vitsikkäiden läppien” varjolla. Itse näen tämmöiset ihmiset ainoastaan äärettömän epäkohteliaina, lyhytnäköisinä, sosiaalisesti kömpelöinä ja epävarmoina ressukoina. Not cool.

Kuva: Juho Tirkkonen

Siinä riittää mietittävää. Kehitetäänpäs tähän nyt jokin messevä tosielämän esimerkki. Tuttusi kysyy mielipidettäsi teidän yhteisestä tutustanne negatiiviseen sävyyn. (WARNING! Tämmöiset tutut janoavat yleensä sinun sanovan jotakin ilkeää jonka he voivat seuraavaksi kipittää kuiskuttelemaan kohdehenkilön korvaan kun käännät selkäsi). Kuinka toimia: ”Henkilökemiamme eivät toimineet lainkaan ja omistamme hyvin erilaiset arvomaailmat, mutta arvostan häntä kuitenkin ihmisenä ja toivon hänelle pelkkää hyvää”. Todellisuudessahan ei ole väliä vaikka inhoisitkin kyseistä henkilöä sydämesi kyllyydestä ja toivoisit salaa hänen astuvan maamiinaan ja katoavan tomuna Itämereen. Näin helppoa se on! Ei sitä tarvitse kenellekään kertoa. Paitsi parhaalle ystävälle, mutta hän nyt tietää kaiken muutenkin.

”Kill them with kindness”

Lisäsin muuten aiemmin tällä viikolla humoristisen asiakaspalveluun liittyvän memen Instagram storyn puolelle, mihin sain vastalauseita legendaariselle ”asiakas on aina oikeassa” sloganille. Osa oli sitä mieltä, että myyjätkin ovat vain ihmisiä ja saavat hermostua ja lyödä kuvitteellisesti asiakkaalta hampaat kurkkuun kun raja on ylitetty. No joo, ihmisiähän tässä tosiaan kaikki olemme. En kuitenkaan ihan täysin anna siunaustani kiihtymiselle. Sillä arvatkaa mitä? Oletteko kokeilleet, mikä voima Liisa Ihmemaasta tutun Irvikissan tekohymyssä ja yltiöpositiivisessa sarkasmissa on? Se ärsyttää monia, mutta siitä ei voi juurikaan valittaa minnekään ylemmälle taholle. Suurin mottoni tässä elämässä on ”kill them with kindness”. Se on vahvuuteni. Työssä kuin työssä, asiakaspalvelija menettää uskottavuutensa sillä sekunnilla, kun korottaa ääntänsä ja menettää malttinsa. Oli asiakas sitten raivostuttava ongelmanuori, kiukkuinen vanhus, sekava narkkari, muumi, Jeesus, kuka tahansa, niin hän seisoo tukevasti niskasi päällä sillä sekunnilla kun revit pelihoususi riekaleiksi ja karjut naama punaisena.

Jotta en aivan suistuisi raiteilta ja hukkaisi ihan totaalisesti postauksen ideaa, niin palataan vielä tuohon suorasanaisuuteen ja itseilmaisuun. Seuraavan kerran kun haluat pakonomaisesti kommentoida jotain ikävää toisesta ihmisestä, mieti kahdesti:
1.  Voisiko asian muokata rakentavaksi palautteeksi?
2. Onko sen sanominen tarpeellista?
Tätä kannattaa oikeasti miettiä. Itse olen nimittäin kehittynyt tässä ihan älyttömän paljon viimeisen vuoden aikana. Aina ei ole helppoa pysyä hiljaa, mutta koskaan et kuitenkaan oikeasti voi tietää etenkään tuntemattomien ihmisten tarinoita hymyilevien kasvojen takana. Ollaan kivoja toisillemme.

Rakkaudella, Nina

Kuva: Juho Tirkkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *